Slåtterarbete i omvänd riktning sparar tid, pengar och din rygg Pressmeddelande

24.02.2013
Enligt en oberoende undersökning går det åt 12 procent mindre tid och 11 procent mindre bränsle att utföra slåtterarbeten med ett TwinTrac-system med vändbar förarplats jämfört med om du jobbar framåtriktat.
Dessutom är slåtterarbete i omvänd riktning betydligt mindre påfrestande för förarens nacke och rygg.

”På ett lantbruk på 110 hektar som slås två gånger per säsong kan slåtter i omvänd riktning i praktiken leda till att man sparar in motsvarande en arbetsdag. Det kan vara avgörande för skördens kvalitet och timing beroende på väderförhållandena. Dessutom är det anmärkningsvärt med bränslebesparingar på över tio procent”, säger Timo Mattila, Product Marketing Manager på Valtra.

I undersökningen studerade man också mängden vridrörelser som nacke och rygg utsätts för under typiskt slåtterarbete och den visar att tiden som föraren arbetar med ryggen vriden är så gott som borta, medan antalet vridningar av nacken halveras.

Undersökningen gjordes med två T163-traktorer. Den ena hade en 7,3 meter bred Duett-slåtterkross från Elho som används i bakåtvänt förarläge. Den andra hade en 3,7 meter bred slåtterkross från Elho monterad på frontlyften och en liknande 3,7 meter bred slåtterkross bak. Sammanlagt slogs 70 hektar fördelat på sex fält i sydöstra Finland förra sommaren. Undersökningen gjordes av TTS Work Efficiency Institute (Työtehoseura). Den slutliga rapporten finns tillgänglig från TTS på begäran.

De senaste 20 åren har Valtra tillverkat över 6 500 TwinTrac-traktorer med vändbar förarplats.


« Tillbaka till översikt