En helt ny T-serie – Byggd med föraren i centrum Pressmeddelande

12.11.2014
En helt ny T-serie – Byggd med föraren i centrum
Den fjärde generationens Valtra T-serie är en helt ny traktor vars design började på ett blankt papper. Modellerna i den nya T-serien finns från 155 till 250 hk med ett vridmoment på upp till 1 000 Nm – kraft nog för även de mer krävande uppgifterna.
Den nya T-serien finns tillgänglig i fyra olika versioner: Direct, Versu, Active och HiTech varav den sistnämnda går i produktion under nästa år. Produktionen av modellerna Direct, Versu och Active är redan i full gång. Active är en ny serie som är utrustad med powershift-transmission och mekaniskt manövrerad, lastkännande hydraulik. De nya modellerna Versu, Active och HiTech revolutionerar på det sätt powershift-traktorer körs. Kopplingspedalen används bara när motor startas. Bromspedalen reglerar även kopplingen: Den automatiska kopplingsfunktionen AutoTraction, är alltid aktiverad. Den automatiska powershift-funktionen arbetar nu enligt en ny logik: gaspedalen reglerar inte motorvarvtalet utan istället körhastigheten, på samma sätt som vid körning med en steglös Direct transmission. Detta automatiska system är till stor hjälp vid arbete med kraftuttagsdrivna redskap, till exempel genom att föraren kan byta powershift-växlar och justera hastigheten genom att helt enkelt trycka på gaspedalen. Därigenom har föraren händerna fria och kan koncentrera sig helt på traktor-redskap. Även powershift-transmissionen har unika funktioner, såsom en praktisk funktion Hill-hold funktion och en hydraulikassistent, vilken förenklar arbetet med frontlastare. Valtras powershift är en fem stegad transmission som totalt ger 20 hastigheter i fyra grupper, samt 10 hastigheter i krypläge.

Intelligent motorkonstruktion

Alla modeller i T-serien drivs av de tillförlitliga AGCO Power-motorerna. De två minsta modellerna drivs av en 6,6-litersmotor, medan de större modellerna har en cylindervolym av 7,4 liter. Avgasutsläppen minimeras av ett SCR-system som uppfyller avgaskraven för steg 4-standarden. Turbon på de senaste motorerna har en elektronisk överströmningsventil, så att motorn svarar snabbt och ger suveränt vridmoment även på låga varv. SCR-systemet och det optimerade turbo- och motorpaketet ger extremt god bränsleeffektivitet och eliminerar behovet av återcirkulation av avgaser eller dieselpartikelfilter. Modell T174 finns även med Valtras EcoPower-funktion. När föraren trycker på Eco-knappen sänks motorvarvtalet till 1 800 varv/minut samtidigt som vridmomentet ökar. Detta minskar bränsleförbrukningen med ca 10 procent samtidigt som ljudnivån sjunker och motorns livslängd förlängs. Dessutom ökar Sigma Power-funktionen, vilken är standard eller tillval på alla modeller, motorns uteffekt med 15 hk när kraftuttaget belastas. Funktionen transporteffektförstärkning ökar i sin tur effekten med ytterligare 15 hk i C- och D-gruppen.

Rymlig hytt med suverän sikt

Det mest iögonenfallande hos den fjärde generationen av T-serien är dess nya hytt, vilken är snygg, rymlig och tyst. Med stolpar som är svängda utåt maximeras utrymmet för föraren samtidigt som yttermåtten hålls nere. Hytten är nu 20 cm bredare vid förarsätet jämfört med förra generationen.

Med eluppvärmd fram- och bakruta, främre vindrutetorkare som täcker 270 grader, fabriksmonterade parkeringskameror, lysdioder i arbetsbelysning och bakljus samt sex kvadratmeter glas, erbjuder hytten oöverträffad sikt. Ett extra fönster i hyttakets framkant underlättar arbetet med frontlastare och i tillvalet skogshytt, finns även ett fönster i hyttakets bakkant. Förarkomforten har optimerats ytterligare med en stereo med subwoofer, ett kylfack och ett TwinTrac-system med omvänd förarplats som kan sidojusteras samt en fabriksmonterad, bränsledriven och telefonstyrd extravärmare. Vissa av dessa funktioner är standard, medan andra kan beställas från Valtras omfattande tillvalssortiment.

Traktorns vändradie är otroligt liten, bara 5,25 meter, även med frontlastare, pneumatisk framaxel och frontlyft. Traktorn väger 7,3 ton och den teoretiska totalvikten är 13,5 ton. Markfrigången är hela 60 cm och med 2 995 mm hjulbas blir traktorn stabil på vägen. Bakre redskapslyften har uppgraderats och kan lyfta upp till 9,5 ton, medan den integrerade frontlyften kan lyfta 5,1 ton. Tre olika hastigheter i fem lägen, kan nu väljas samtidigt för kraftuttaget: 1000, 1000E, 540, 540E och drivhjulsberoende kraftuttag.

Lättanvänd med låga ägandekostnader

När den nya T-serien konstruerades lades stor vikt vid att den skulle vara lättanvänd och enkel att underhålla. Serviceintervallen är 600 timmar och den dagliga kontrollen av oljenivåer underlättas tack vare inspektionsglas. Kylare och filter sitter lättåtkomliga och nås utan verktyg. Den nya T-serien har testats i olika förhållanden under tiotusentals timmar, såväl i fält som i laboratorium.

Det går självklart att få den nya T-serien med både AutoGuide-styrhjälpsystem och AgCommand-telemetri. AutoGuide använder satelliter och korrigeringssignaler för att noggrant styra traktorn, ända ner på centimetern när. Med AgCommand fjärrövervakningssystem kan ägaren övervaka traktorns användning, förutsäga servicebehov och sammanställa arbetsdata som till exempel kan användas av entreprenörer som faktureringsunderlag.

Liksom med Valtras alla traktorer, kan kunderna skräddarsy traktorerna i T-serien helt enligt de individuella behoven. Listan med funktioner och tillval är enorm. Det gör att kunderna inte behöver betala för något onödigt, utan bara för de funktioner de verkligen behöver. Valtras kundordersystem möjliggör att varje traktor redan på fabrik utrustas och görs redo för arbete på fält, i skog eller i kommunala entreprenörsuppdrag.

 

T-seriens modeller std 
hp/kW/Nm
effektförstärkning
hp/kW/Nm
T144  155/114/640 170/125/680
T154  165/121/680  180/132/740
T174  175/129/740 190/140/780
(T174 Eco)  175/129/850 190/140/900
T194  195/143.5/800  210/154.5/870
T214  215/158/870 230/169/910
T234  235/173/930 250/184/1000


« Tillbaka till översikt