60 år med Valtra-traktorer i Finland Pressmeddelande

27.01.2011

Valtras (Valmet) traktortillverkning inleddes efter andra världskriget. Tillverkning av gevär, kanoner och flygplansmotorer förändrades till tillverkning av jordbrukstraktorer, som det var stor brist på efter kriget. De första Valmet 15-traktorerna monterades 1951.

Blott tio år senare startade Valmet en traktorfabrik i Mogi das Cruzes i Brasilien. De första fem Valmet 360 D-traktorerna färdigställdes i december 1960. Det modiga och riskabla beslutet att etablera en fabrik på andra sidan jordklotet har visat sig vara rätt beslut: I dag är Valmet do Brasil en betydande del av Valtras verksamhet.

År 1979 köpte Valmet traktorverksamheten vid svenska Volvo BM. Volvo BM och dess föregångare Bolinder och Munktell har djupa rötter i svensk industrihistoria. År 1832 grundade Theofron Munktell en mekanisk verkstad i Eskilstuna. Den första traktorn från Valtras svenska gren monterades 1913. Valmet och Volvo BM gick samman om traktorverksamheten 1979 och år 1982 presenterades den första Volvo BM Valmet 05-traktorserien som var en gemensam konstruktion.

Motorfabriken AGCO Sisu Power i Linnavuori är nära knutet till Valtras historia. Valtra-traktorer tillverkade vid Suolahti har alltid varit utrustade med AGCO Sisu Power-motorer, eller med dess föregångare Sisu Diesel och Valmet diesel. Numera tillverkas AGCO Sisu Power-motorer i olika fabriker runt om i världen och de återfinns i Valtra och många andra terrängmaskiner.

Valtra må vara 60 år gammalt, men företaget känner sina rötter och ser framtiden an med entusiasm. Den lilla finska tillverkaren har blivit ett globalt traktorvarumärke. Som en del av AGCO har Valtra fått stöd av en av de största jordbrukskoncernerna i världen.


« Tillbaka till översikt