Valtra utvecklar en biogastraktor Pressmeddelande

21.06.2010

DULUTH, GA – 21 Juni – AGCO, världsledande tillverkare och leverantör av lantbruks-maskiner, presenterar en ny traktormodell som kan köras på biogas. AGCO:s ledande nordiska traktormärke, Valtra, kommer för första gången att visa teknologin som ett koncept på en Valtra N101-traktor i Sverige.

”Utvecklingen av biogastraktorn och generatorn visar AGCO:s önskan att skapa lösningar som gör det möjligt att utnyttja förnyelsebara naturresurser effektivt,” säger Martin Richenhagen, AGCO:s Chairman, President och Chief Executive Officer.

AGCO:s varumärken, Valtra och AGCO SISU POWER, AGCO:s innovativa motordivision, har utvecklat biogastraktorn som nu ska börja testköras i Sverige. Utan att ha gjort förändringar på originaldieselmotorn, genereras mellan 70-80 % av effekten från biogas. Dual Fuel-motorn fungerar som en dieselmotor. Biogasen sprutas in i motorns inloppsrör och förbränning sker när en liten mängd diesel sprutas in i cylindern. Om biogas inte finns tillgängligt, kan motorn köras på enbart diesel.

Valtra N101med 110 hk är i detta fall utrustad med frontlastare, frontlyft och frontkraftuttag. Den är avsedd att fungera som universaltraktor för lantbruk, kommuner och entreprenörer som har möjlighet att tanka biogas. Gastuberna för biogasen sitter på en säker plats på högra sidan om chassiet. Hela installationen har utformats i enlighet med EU:s regelverk för fordon. Gastubernas kapacitet i den första testmodellen är 170 liter, vilket under 200 bars tryck motsvarar cirka 30 liter dieselolja. För vardagligt bruk är detta tillräckligt för 3-4 timmars arbete. 

”Valtra utnyttjar den absolut senaste teknologin i biogastraktorn. Systemen för diesel- respektive gasinsprutning har var sitt eget elektroniskt kontrollerade common rail insprutningssystem, vilket gör att förhållandet mellan diesel och biogas kan optimeras”, förklarar Jari Rautjärvi, verkställande direktör för Valtra.

Demonstrationstraktorn har utvecklats av Valtra i samarbete med Afcon Oy, Alt-Control Oy, RAP Clean Air Systems, Turku University (Åbo universitet) of Applied Sciences och Ecocat Group. Valtras systerbolag AGCO SISU POWER Genpowex har också varit inblandad i projektet och hjälpt till att utveckla en dual fuel-generator som också kan ses på Borgeby Fältdagar. Valtras partners från projektets start har varit Biogas Syd och Lantmännen Maskin. Traktorn kommer att genomgå vidare fälttester i Skåne, medan dual fuel-motorn kommer att fortsätta utvecklas i motorlaboratoriet.

”AGCO:s innovativa teknologi innebär också miljömässiga fördelar. Våra ledande transmissions- och motorteknologier reducerar avgas- och bulleremissioner samtidigt som bränsleekonomin förbättras. Den nya koncepttraktorn är ett utmärkt exempel för att visa hur nedbrytbara bränslen och biodiesel kan användas i verkliga applikationer”,  säger Martin Richenhagen . AGCO har ett uppdrag att förse moderna lantbrukare med högteknologiska lösningar och att utveckla miljövänliga teknologier.

AGCO har nyligen fått ett bidrag av USA:s Energidepartement (U.S. Department of Energy) för effektiv insamling och transport av biomassa till biobränslefabriker. Som första lantbruksmaskintillverkare introducerade AGCO under 2009 den ledande avgasreningen SCR i sina produkter.


« Tillbaka till översikt