MÖT VÅRA KUNDER

MÖT VÅRA KUNDER

Hytt som byggts runt föraren

Den nya Valtra T-serien genomgick testning hos entreprenörföretaget med lantbruksmaskiner, Kalajoen Neliveto, i Kalajoki, Finland, under våren 2013 och sommaren 2014. Flera versioner testades, men det mesta arbetet utfördes med Versu-modeller som låg nära produktionsspecifikationerna.

Ville-Matti och Juha-Pekka Vuollet
Kalajoen Neliveto Oy, entreprenörföretag med lantbruksmaskiner
Kalajoki, Finland

Testmaskiner: Flera traktorer i Valtra T-serien
Huvudarbetsuppgifter: Slamspridning, ensilageproduktion, markbearbetning, sådd

Förbättrad användbarhet

Prototyperna användes aktivt i företagets verksamhet. Arbetsuppgifterna under våren omfattade slamspridning, markbearbetning och sådd, medan fokus på sommaren låg på ensilageproduktion.

En Versu-modell användes vid sådd av cirka 350 hektar. Traktorn användes även för att dra en 50 m3 ensilagevagn och nivellera spannmål i silon.

T-seriens förbättrade användbarhet blev tydlig under de långa och varierande arbetspassen. Alla funktioner stöder varandra och skapar ett starkt paket runt traktorns utmärkta köregenskaper. 

"Den nya T-serien var verkligen en positiv överraskning. Det är trevligt att använda traktorn, man får ut mer av funktionerna och föraren har det bekvämt bakom ratten även under de allra längsta arbetsdagarna", kommenterar Ville-Matti Vuollet.

"De nya reglagen gör det verkligen enkelt att använda transmissionen. Man kan köra med automatiken eller använda pedalerna både på fältet och vägen", fortsätter Juha-Pekka Vuollet.

"T är verkligen effektiv och stabil med en frontlastare. Den utmärkta sikten, smidigheten och den lilla viktökningen är märkbar", säger Ville-Matti.

Juha-Pekka, som ansvarar för service och underhåll, var imponerad av alla finslipade detaljer på traktorn, t.ex. den välordnade placeringen av alla rör, slangar och kablar. "Man har helt klart fokuserat på servicevänlighet. Det går snabbt att utföra kontroller och alla servicepunkter är lätta att komma åt."

T-seriens nya hytt var källan till en mängd positiva upplevelser. Reglagens ergonomiska placering, logiska funktioner och utmärkt sikt förenklade livet för föraren. "Föraren har fullständig kontroll över traktorn i alla situationer", beskriver Ville-Matti.

De stabila köregenskaperna och fjädringen pekades ut som särskilt viktiga för förbättrad körbarhet. "Framaxelfjädringen fungerar optimalt som en förlängning av chassiet", säger Juha-Pekka. "Den nya versionen av den justerbara, mekaniska hyttfjädringen var också mycket effektiv."

Fördelarna med vindrutetorkaren som täcker även den främre rutans nedre kant uppmärksammades också, i synnerhet vid plogningsarbete. Takfönstret tar i sin tur bort behovet av att vrida på nacken vid lastning, medan den stolpfria högra rutan ger fri sikt vid sidan av traktorn.

En praktisk verktygssats och nya förvaringsutrymmen i hytten förenklar förarens liv ännu mer. "Verktygssatsen innehåller en bogserkedja och lämpliga verktyg, vilket är en stor förbättring", säger Juha-Pekka.

Stereoanläggningens kvalitet passerade inte heller obemärkt. Systemet har bra högtalare och en subwoofer som även kan användas till att spela upp musik från förarens egen enhet.

För att avrunda det hela tillägger Ville-Matti: "Traktorn är verkligen snygg!"

Text och foton: Matti Kallio

Fortsätt läsa sidan om T-serien >