share

Valtra N175 – en fullträff på alla punkter

Mats Hjärtström behövde nya traktorer. Traktorer som klarar de tuffa väderförhållandena i norr, som minskar bränsleförbrukningen och som erbjuder en bra arbetsmiljö. Han valde Valtra N175 Unlimited – och har inte ångrat en sekund. 
– Den här traktorn är en fullträff på alla punkter, säger han.

Mats Hjärtström driver entreprenadverksamhet i Boliden, tre mil nordväst om Skellefteå. Under vinterhalvåret arbetar företaget framförallt med snöröjning och 2021 bestämde sig Mats Hjärtström för att byta traktorer. 

– Jag körde med ett annat märke i större storlek, men var inte nöjd. När snön kommer ska vi kunna inställa oss på 40 minuter och sedan ploga upp till 30 mil landsväg, men när de rejäla snöstormarna kom klarade inte de traktorerna av de tuffa väderförhållandena, berättar han. 

– Jag hade haft ögonen på Valtra under en tid, använda redskap från Voumet och som jag vet fungerar med Valtra och behöver en traktor som inte bara är ett jordbruksredskap utan fungerar i de förhållanden vi lever och arbetar i. Han inledde en diskussion med Lantmännen Maskin i Skellefteå och hade först ögonen på en traktor från T-serien, men efter många diskussioner och noga överväganden bestämda han sig istället för den något mindre N175 Direct Unlimited med TwinTrac. 

– Det var bra att få det stödet och kunna föra en diskussion kring våra behov, hur vi använder traktorn och jag förstod snart att det finns flera användningsområden som vi inte hade tänkt på. Båda traktorerna i en orange färg som går fint till företagets lastbilar under sommaren och även syns bra när de arbetar i snön.

"Det bästa valet för oss”

Med hjälp av Valtra Connect får han en bra överblick över sina två traktorer och det har hjälpt honom att minska bränsleförbrukningen, dessutom har han fått en mindre och smidigare traktor som är enklare att köra på mindre landsvägar. Den femtegenerationens N175 har blivit en oumbärlig arbetskollega. 

 – Jag är så nöjd. Den är solid, lättkörd, och arbetsmiljön är fantastiskt. Det går att sänka bränsleförbrukningen på transportsträckorna med fem sex liter i timmen, säger han. Arbetsmiljön är betydligt bättre, arbetet blir mycket mer effektivt och han är inte alls lika trött när han kommer hem.  

– Det är slitsamt för kroppen att sitta vänd över axeln när man arbetar, men med Valtras TwinTrac är det ett behagligt sätt att arbeta. Det är trivsamt och en vinst för arbetsmiljön. Det är enklare att arbeta, man får en helt annan överblick och dessutom går det snabbare vilket gör att vi hinner en längre sträcka på kortare tid, säger han.  Tack vare det roterande förarsätet i TwinTrack har han hittat ytterligare en unik lösning som är en klar vinst för arbetet. 

– Vi kom på att vi kunde vända sidvingen, så att vi har frontplogen åt sidan. Det går eftersom vår snöplog från Voumet har dubbla fästen, förklarar han. 

– I och med att vi kan rotera förarplatsen kan vi köra som en vanlig maskin och slipper backa. Vi kan hålla ett högre tempo, vi hinner längre, men föraren blir inte trörr. Det är som natt och dag jämfört med tidigare. maskiner. N175 Direct Unlimited är också betydligt smidigare än den tidigare traktorn som Boliden Entreprenad använde sig av tidigare – men minst lika stark. 

– När jag sedan behöver en traktor som har bett i branta backar så trampar jag bara till. Den morrar alltid till när det behövs. Det är nästan så att jag sitter och fnissar för mig själv i hytten, så lättkörd är den, säger Mats Hjärtström. 

–  N-Serien är inte den största maskinen men en perfekt kombination av storlek, styrka och komfort. 

Är du nöjd?

– Absolut. Tekniken, möjligheterna med hydrauliken och tekniska hjälpmedel, arbetsmiljö och ergonomi. Allt är perfekt. Dessutom har vi fått fantastiska finansieringsmöjligheter, väger man in det och bränsleekonomin är den generella kostnaden inte i närheten av så hög som man kan misstänka. Detta är det är det absolut bästa valet för oss.

Mats Hjärtström

Boliden Traktor, entreprenad med fyra anställda. 

Ort: Boliden

Arbetsområde: Snöröjning, vägunderhåll och schakt. 

Traktorer: N175 Direct Unlimited med TwinTrac.