share

SPARA BRÄNSLE MED VALTRA COACH APP

Innovativ app använder traktorns telemetri för att minska tomgångskörning och koldioxidutsläpp.

Under åren har Valtra blivit kända för sin användarvänliga och smarta jordbruksteknik. Nu är den nordiska traktortillverkaren redo för nästa innovation och arbetar för att kunna använda den data som den smarta jordbrukstekniken genererar i till att hjälpa användarna att minska tomgångstiden, förbättra bränsleeffektiviteten och minska sina koldioxidutsläpp.

Genom att övervaka körvanor och ge feedback i realtid kan Valtra Coach App hjälpa till att öka bränsleeffektiviteten. 

– Valtra Coach representerar en ny riktning inom datadrivna lösningar för lantbrukare. Vi vet till exempel att för 20 % av traktorerna sker över 10 % av bränsleförbrukningen under tomgång – det kan potentiellt minskas. Valtra Coach ger föraren direkta rapporter, baserade på deras egen körning, förklarar Tuomas Nevaranta, Product Management Director hos Valtra.

Valtra Coach använder den data som samlas in av Valtra Connect för att visa föraren var hen eventuellt använder mer bränsle än nödvändigt. Appen jämför sedan detta mot aggregerad data, övervakar och belönar förare som ändrar sin körstil för att minska bränsleförbukningen.

Appens syfte är att öka effektiviteten och spara tid. De inledande studierna visar att en förare som kör sin Valtra i 5,2 timmar per dag kan minska tomgångstiden med 12 % och spara 330 liter bränspe mer år.

En demoversion av ValtraCoach presenterades i Valtras monter under Agritechnika i november 2023. Valtra siktar på att att kunna lansera den första versionen av appen under 2024