share

Valtra erbjuder sina kunder gratis uppdatering för att förbättra precisionsfunktioner

Section Control 96 med Multibom ger ännu högre precision

Precisionsodling blir ännu mer exakt när Valtras kunder får tillgång till Section Control 96 med Multibom-funktion. Sektionsstyrningsautomation har tidigare kunnat dela upp en bom på en ISOBUS-kompatibel spruta i exempelvis 24 eller 36 sektioner. Nya Sektionsstyrning 96 kan, som en jämförelse, dela upp bommen i 96 olika sektioner, medan Multibom-funktionen gör det möjligt att styra upp till tre olika bommar samtidigt helt automatiskt.

– På en såmaskin till exempel kan gödsel spridas in i det första matningssystemet, utsäde i nästa och grundgödsel eller fröutsäde i det tredje. Beroende på redskapet är utsädes- och gödseltrågen ofta uppdelade mellan två eller fler sektioner. Nya Section Control 96 med Multibom kan styra var och en av dessa sektioner och fodervagnar med centimeterprecision, säger Johan Grotell, produktspecialist.

Den nya funktionen är perfekt för styrning av redskap som ISOBUS-kompatibla såmaskiner, sprutor, spridare och kultivatorer för radgrödor. Om bommen på till exempel en 24-metersspruta är uppdelad i sektioner med 25-centimetersintervall, skapas så många som 96 sektioner som styrs oberoende av varandra. Redskapet kan ha sektioner som styrs av separata fodervagnar i en, två eller tre rader i följd. Alternativt kan ett redskap vara placerat framför traktorn och det andra baktill. I takt med att redskapens bredd växer år för år krävs ISOBUS-redskapshantering för att styra dem exakt. Ju mer oregelbundna fälten är, desto större är nyttan.

– Valtras sektionsstyrning är mycket enkel att använda från pekskärmen på SmartTouch-armstödet. Gränssnittet på den nya versionen liknar det tidigare, det är bara antalet sektioner som har utökats. Traktorn måste också vara utrustad med Valtra Guide automatisk styrning och ISOBUS-redskapsstyrning, tillägger Grotell.

Sektionsstyrning hjälper jordbrukarna att utnyttja sina åkrar bättre genom att eliminera överlappningar och luckor. Samtidigt sparar det tid, ansträngning och bränsle, samtidigt som skördens kvalitet och kvantitet förbättras. Sektionsstyrning kan enkelt spara in minst 5 % på insatsvaror såsom utsäde, gödsel och växtskyddsmedel.

Det bästa av allt är att kunder med femte och fjärde generationens Valtra-traktorer som redan använder Valtras Section Control 36 kommer att ha enkel och fri tillgång till de nya funktionerna efter att traktorns programvara uppdateras vid nästa schemalagda underhåll. Kunder som använder Section Control 24 kan köpa en uppgradering till den nya. Uppgraderingen är tillgänglig för femte generationens Valtra-traktorer omedelbart och kommer att göras tillgänglig för fjärde generationens Valtra-traktorer senare i år.