share

Valtra moderniserar och bygger ut fabriken i Suolahti

Pressrelease - Kundanpassar traktorerna vid fabriken i Finland

Valtra har nyligen genomfört stora investeringar och moderniseringar av fabriken i Finland. Tack vare en effektivare tillverkning och bättre arbetsförhållanden förbättras också kundservicen. 

Stora förbättringar för stora traktorer

Den mest märkbara förändringen är den nya lackeringsverkstaden på 2 000 m2. Den imponerande byggnaden ligger i omedelbar anslutning till fabriken. Den nya lackverkstaden säkerställer en hög färgkvalitét samtidigt som den effektiviserar hela processen.

Tack vare den nya processen förflyttas det monterade chassit direkt från monteringslinjen till den nya lackeringsverkstaden via AGV-vagnar (Automated Guided Vehicle). Chassit hängs upp och bärs av

överliggande transportörer. Denna metod ger extra utrymme i den nya byggnaden och medför effektivare tvätt-, torknings-, grundnings- och lackeringsprocesser.
Den ursprungliga lackeringsverkstaden togs i bruk 1969 och även om den har renoverats vid ett flertal tillfällen var den inte tillräckligt stor för att rymma Valtras nyaste, mest kraftfulla modeller, S- och Q-serien. Tack vare flytten av färgverkstaden är det nu möjligt att öka produktionstakten vilket också ökar kapaciteten. När nu buller, värme och fukt från den gamla färgverkstaden har eliminerats förbättras även arbetsförhållandena för de många av de 1200 anställda i fabriken.

Ökad kapacitet och en förbättrad effektivitet

Transmissionsanläggningen i Valtras fabrik i Suolahti genomgår också en betydande expansion och modernisering. Fabriken tillverkar för närvarande de transmissioner som används i N- och T- seriens traktorer och den producerar powershift-transmissioner till den sydamerikanska marknaden, samt transmissionskomponenter för andra AGCO-anläggningar. I framtiden ska samtliga AGCO CVT-transmissioner som används i Q- och S-serien tillverkas i Finland. För att möta den växande efterfrågan installeras en ny testbänk för transmissioner, dedikerad för Q- och S-serien. Investeringen möjliggör en ökad produktion av stora traktorer.

Valtra har även genomfört ytterligare investeringar, inklusive det nya automatiserade tillverkningssystemet Flexible Manufacturing System (FMS) 5, vilket är kopplat till materiallagret samt den toppmoderna tillverkningsroboten. Det nya systemet säkerställer en jämn kvalitet, samtidigt som det ökar kapaciteten. I början av 2024 slutförs FMS på ytterligare tre tillverkningsrobotar.

– Vi investerar i teknik som förbättrar produktkvaliteten och produktionsresultatet för kunderna, samtidigt som vi förbättrar säkerheten och arbetsförhållandena för våra anställda. Förändringen ger våra operatörer en renare och tystare arbetsmiljö, säger Tiina Herlevi, Director of Manufacturing Valtra EME

Investerar i FoU-kapacitet

Under den andra halvan av 2024 invigs ett nytt valideringscenter i Valtras fabrik. Den 850 kvm stora byggnaden är utrustad med en fullständig klimatkontroll, vilket möjliggör tester av både hela traktorer och enskilda komponenter under extremt varma eller kalla förhållanden, samt med olika nivåer av luftfuktighet. – Det nya valideringscentrat gör våra ingenjörs- och forskningsprocesser mer effektiva, vilket är fördelaktigt för både våra kunder och våra anställda. Snart kommer vi att noggrant kunna testa traktorkomponenter i extrema temperaturer, året runt, här i Suolahti, säger Henry Palonen, Director of Engineering hos Valtra.

– Detta påskyndar utvecklingen av testning av exempelvis framtida energikällor och teknologier i extrema väderförhållanden.

Besök Valtras fabrik

Det är möjligt för grupper att göra guidade besök i Valtras fabrik. Besökarna får själva uppleva många av de senaste förbättringarna, samt det nyrenoverade besökscentrat och butiken i Atriumbyggnaden. Det är även möjligt att besöka den renoverade Valtra Unlimited Studio som ligger intill den räls där traktorerna lämnar fabriken med tåg, samt AGCO Remancentrat som levererar renoverade motorer, transmissioner och andra delar till Valtras kunder.

Detta är ytterligare ett steg i det effektiviserings- och hållbarhetsarbete som Valtra gör i sin produktion. Fabriken har sedan 2022 drivits med 100 procent förnybar energi och sedan fem år tillbaka använder Valtra förnybar diesel i tester samt till den första påfyllningen av nytillverkade traktorer.


Mer information om den hållbara produktionen i Suolahti hittar du här.

 

KONTAKT:

Pamela Engels
Senior Manager,
Communications and Digital Marketing, Valtra EME Telefon: +358 40 1983 855
E-post: Pamela.Engels@AGCOcorp.com

Valtra Q Serien

Läs mer

Tillbaka till nyheter och event

Läs mer