share

Valtra och Elisa introducerar tillsammans en fjärrstyrd traktor

Ett stort steg närmare helt förarlös körning

Valtra och Elisa har gått samman för att förnya en 5G-lösning som möjliggör fjärrstyrning av en traktor med 5G-nätverket och en 360°-kamera. Lösningen är den första i sitt slag i världen.

I mars avslöjade Valtra och Elisa en fjärrstyrd traktor med nya generationens 5G-nätverksteknologi. Samarbetet presenterades vid öppningsevenemanget i Elisa 5G Showroom i Helsingfors, Finland. Prototyplösningen möjliggör, i realtid, säker kontroll och drift av en traktor hundratals kilometer bort. ”Radiostyrda traktorer har använts i flera år, men det har alltid inneburit att man måste ha maskinen inom synhåll. 5G revolutionerar detta, eftersom traktorn nu kan köras på distans var som helst”, säger Mikko Lehikoinen, vice president, Sales and Marketing Valtra.

“Elisa är en föregångare inom 5G-teknik, både i Finland och internationellt. Den fjärrstyrda traktorn som har utvecklats tillsammans med Valtra och introducerats på Elisa 5G Showroom har skapat mycket intresse. 5G-tjänster och lösningar kommer att ge effektivitet och innovativa nya sätt att arbeta för företag och människor. Den fjärrstyrda traktorn är ett mycket bra exempel på detta eftersom föraren inte längre fysiskt behöver sitta inne i hytten. Vi vill bygga en hållbar framtid genom digitalisering och utvecklingen av 5G-tjänster är en del av detta”, säger Kimmo Pentikäinen, vice president, affärsutveckling på Elisa.

När du kör din traktor och vrider på hjulen måste du få omedelbar feedback för att ge känslan av att köra.

 

Fjärrstyrningen uppnåddes genom en integrerad 5G-anslutning och en takmonterad 360°-kamera. 5G-nätverket gör det möjligt för operatörens VR-glasögon att få en 4K-bild av miljön i realtid. Föraren kan undersöka traktorns omgivningar helt enkelt genom att vrida huvudet. Fjärrkontrollen skickar sin styrsignal via Elisas kommersiella 5G-nätverk med hög säkerhet. ”När du kör din traktor och vrider på hjulen måste du få omedelbar feedback för att ge känslan av att köra. Med 5G gör den låga latensen detta möjligt”, säger Lehikoinen.

Fjärrstyrning är ett viktigt steg mot helt förarlös körning, vilket kan bli verklighet för många slutanvändare inom det kommande decenniet. Fjärrstyrning kan till exempel användas för att driva förarlösa traktorer på utmanande platser eller vid arbetsmoment som skulle vara farliga vid bemannade situationer. Detta gör traktorn till en ännu mer mångsidig lösning. 

 

Valtra har tidigare tagit fram fjärrstyrda traktorer med flygplatsoperatören Finavia.

”Vi kommer att fortsätta vårt arbete med att forska och utveckla lösningar för fjärrstyrning. Därefter planerar vi att ta reda på hur man justerar bildkvaliteten enligt varje uppgift, och hur fjärrdrift kan förbättras ytterligare med sensordata som är användbara för operatören”, säger Lehikoinen.

Valtras traktorteknologi stödjer redan fjärrstyrning, vilket underlättar implementeringen av fjärrstyrda funktioner. Till exempel används Valtra Connect-telemetrilösningen, som använder 3G-signalen, i fler än 3.000 Valtra-traktorer över hela världen.