share

Från Valmet till Valtra – historien om en kraftfull traktor

Valtra har en lång historia som tillverkare av 6-cylindriga motorer. Valmet, Volvo BM, Steyr, Massey Ferguson och AGCO alla har varit delaktiga i historien om Valtras historia. I den här bloggen ska vi berätta mer om historien kring Valtras kraftfulla traktorer med 6-cylindriga motorer, från Valmet 1502 till den moderna Valtra Q-serien.

1502: Den första 6-cylindriga traktorn från Valmet

I mitten av 1960-talet hade Valmets traktorer 4 cylindrar och dessa fick sin kraft från turbomotorer. 1975 lanserade Valmet sin första kraftfulla traktor med 6 cylindrar. Sexhjulingen 1502 med imponerande 136 hästkrafter var ingen försäljningssuccé, men en välkänd modell hos traktorentusiaster.

Volvo BM Valmet 2005 from 1985

The 2005 had a large, comfortable, well-heated and airconditioned cab giving the tractor a total height of up to 340 cm. It also had an impressive weight of almost 7 tons.

Valmet 2005 och 2015 når upp till 163 hk

Under 1970-talet såldes de flesta av Valmets traktorer i Finland och i Brasilien, men under 1980 talet öppnades den internationella marknaden, mycket tack vare förvärvet av Volvo BM och deras tillverkning av lantbrukstraktorer. Den nya traktorserien var färdig år 1983, med modell 905 som hade en motor från Valmet med 6 cylindrar och 105 hk. Samtidigt fanns det ett behov av en traktor som var ännu mer kraftfull. Därför lanserades Valmet 2005 och 2015 år 1986.  

I verkligheten var dessa traktorer en utveckling av Volvo BM 2600-serien som lanserats sju år tidigare. Traktorn hade en stor och bekväm hytt med luftkonditionering. Denna gav traktorn en höjd på 340 cm och även vikten imponerade. Den vägde nästan sju ton. Den 5,5 l stora motorn gav upp till 163 hk. Transmissionen kom ursprungligen från Volvo BM 800-serien, som lanserades i mitten av 1960-talet och traktorn konstruerades ursprungligen för att kunna dra redskap.  

Valmet gjorde en fast order till Volvo BM på 1000 traktorer och produktionen pågick i ungefär två år. Detta var den sista lantbrukstraktorserien som tillverkades i Sverige, men behovet av nyare och större traktorer kvarstod. 

Den österrikiska traktortillverkaren var en annan medelstor producent av traktorer och företaget hade en liknande bakgrund. Valmet öppnade för ett nytt samarbete och de två företagen designade ett gemensamt traktorprojekt. Även om projektet aldrig kom till någon serietillverkning skapades några prototyper och motorn var en stor framgång. Vill du ha mer information om detta rekommenderar vi att du läser böckerna som den respekterade traktorhistorikern Hannu Niskanen har skrivit. Han var vid den här tiden chefsingenjör på Valtra.

Valmet 8300 och 8600 mot 200 hästkrafter

Valmets stora 612DS användes i Massey Fergusons nya generation av tunga traktorer, 3690, och kontakten mellan de två företagen etablerades redan under 1980-talet. Valmet 8300 och 8600 var baserade på Massey Ferguson och lanserades i slutet av 1989 och på den tiden fanns det inget företag vid namn AGCO, utan det företag som både Massey Ferguson och Valtra är en del av grundades ett år senare.

Varumärket definierades av olika designfunktioner, exempelvis Valmets nya huvudesign som användes av 8100-modellen och Mezzoserien 18 månader senare. Detta samarbete hade sina utmaningar, men trots att det bara såldes en relativt liten andel traktorer varade partnerskapet under många år. Den sista traktorn levererades 1997.

Valtra S Series

The first Valtra S Series was presented at Agritechnica in 1999. It had a German (ZF) semi-powershift transmission, a new cab featuring TwinTrac reverse drive, and powerful, state-of-art hydraulics.

Valtra S den första traktorn mellan 200 och 300 hästkrafter

Under slutet av 1990-talet slogs flera lantbruk samman och det blev även en fokusering på export. Det gjorde att traktorer med högre hästkrafter fick en stor betydelse för Valmets framtid. Det nya konceptet, Valtra S, presenterades på Agritechnica 1999. Den hade en tysk (ZF) semi-powershift-transmission, en ny hytt med TwinTrac och kraftfull, toppmodern hydraulik. Traktorn styrdes helt via en terminal som använde operativsystemet Linux. Under den här tiden bytte Valmet även namn till Valtra.  

S-serien var en stor och kraftfull traktor, större än den tidigare modellen 2015, och dieselmotorn Sisu med 8,4 liter passade perfekt för den här traktorn.  

S-serien från 1999 var ovanlig, vissa funktioner kan kännas för avancerade, medan växellådan kan upplevas som gammaldags. I och med att Valtra gick med i AGCO öppnades nya utvecklingsmöjligheter och under hösten 2007 presenterades en helt ny S-serie med CVT-växellåda. Trots att traktorn inte producerades i något större antal påverkade S-serien utformningen av andra framtida modeller.

Den första traktorn i S-serien med CVT-växellåda och upp till 370 hästkrafter

Hösten 2009 introducerades många nya saker, inklusive de senaste transmissionerna till N-T- och den nya S-serien. Det var en stor förändrig jämfört med föregående generation, det enda som behölls från föregående modell var motorn. Samarbetet möjliggjordes genom att interna förändringar inom AGCO, vilket ledde till en ny utveckling och att starta en ny produktion av den nya generationens större traktorer och den finns kvar än i dag.

Den nya Q-seriens 6-cylindriga motor kompletterar Valtras produktportfölj

En fördel med S-serien från andra generationen är att traktorn som väger upp till 12-ton bara kommer till sin fulla rätt när redskap och arbetet kräver över 300 hk har det funnits en lucka i Valtras portfölj. Det har saknats en traktor mellan T-serien, med drygt 7 ton och cirka 250 hästkrafter och S-serien. I september 2022 stängde vi den luckan. Då lanserades Q-serien som passar perfekt mellan T-serie och S-serie, den väger runt 9 ton och erbjuder upp till 305 hästkrafter.  

Lanseringen av Q-serien var en stor framgång, flera entrprenörer och lantbrukare som har större gårdar har varit mycket positiva när de har testat Q-serien. Även orderböckerna vittnar om att Q-serien har varit efterlängtad, både bland återförsäljare och kunder. Q-serien är inte bara en ny traktor som kompletterar Valtras portfölj av kraftfulla traktorer utan representerar också över 45 års erfarenheter av motorer med 6 cylindrar.  

Kontakta din lokala återförsäljare för att provköra Q-serien eller besök något av de maskinvisningar som Valtra har i samarbete med Lantmännen Maskin och Lantbruk.