share

Rätt traktor kan öka både produktiviteten och vinsten i ditt jordbruk

För större lantbruk och jordbruksentreprenörer är tiden väldigt viktig. Det är viktigt att hinna genomföra arbetet medan vädret är bra och innan skörden förstörs av nästa regnskur, vilket ofta innebär ett fullmatat schema och långa dagar i fält. När kostnaderna nu stiger ökar också pressen på att vara effektiv, både när det gäller tid och bränsle och i den här bloggen tipsar vi dig om hur du kan spara tid och sänka kostnaderna samtidigt som du förbättrar effektiviteten och därmed skyddar dina marginaler.

öka både produktiviteten och vinsten i ditt jordbruk

Rätt traktorsmörjning spar pengar och förhindrar att din traktor står stilla

Vi vet alla för att hålla din traktor i ett perfekt skick måste du inspektera din traktor regelbundet och fylla på med smörjprodukter, något som kan upplevas som en tidskrävande process. Tar smörjningen slut kan det leda till dyra reparationer och till att traktorn står stilla. Även om smörjmedel bara står runt 3 procent av de totala underhållskostnaderna för vissa maskiner kan det påverka upp till 40 procent av underhållskostnaderna när det inte görs på rätt sätt.  Genom att smörja manuellt är det lätt att det används för mycket smörjmedel, vilket varken är bra för din plånbok eller för miljön.

 

Centralt smörjsystem för Valtra Unlimited

Som tur är har Valtra Unlimited en lösning när det gäller manuell traktorsmörjning. Det centrala smörjsystemet säkerställer alltid att den optimala mängden smörjning alltid används på rätt ställe. Därmed försvinner behovet av manuell smörjning, vilket både är tidskrävande och jobbigt. ystemet monteras på Valtras fabrik i Suolahti i Finland och är tillgängligt för N, T och den nya Q-serien. Genom att välja ett fabriksmonterat, centralt smörjsystem sparar du inte bara tid och pengar, utan det förlänger också traktorns livslängd, produktiviteten och tillförlitligheten ökar, samtidigt som säkerheten förbättras. Det finns flera anledningar till att automatiska smörjsystem är överlägsna manuell smörjning. Detta är ett system som fungerar regelbundet. Det finns inte någon operatör som skulle kunna smörja så ofta som ett automatiskt system. Den regelbundna smörjningen innebär att det alltid finns lite fett i lederna, vilket fungerar som en barriär mot smuts. Dessutom fungerar det centrala smörjsystemet när traktorn är i drift, vilket innebär att färskt smörjmedel även levereras medan traktorn är i drift. När färskt smörjmedel levereras till de rörliga delarna förbättras ytkontakten och fördelningen i hela smörjpunkten.

Förbättrat grepp, sänkt bränsleförbrukning och minskad jordpackning

Det är en skillnad mellan att veta det korrekta däcktrycket för en arbetsuppgift och faktiskt ändra på det. Detta kan vara ett område där teori och praktik inte alltid är samma sak. Även om de flesta av oss är medvetna om att ett felaktigt däcktryck kan slösa bort mellan 20 och 40 procent av motorn kraft bryr sig många förare fortfarande inte om att ändra sin traktors däcktryck mellan ett jobb och transport.  

Ett felaktigt däcktryck är inte bara dåligt för bränsleförbrukningen utan när däcken är överpumpade minskar den ytan som är i kontakt med marken. Det sätter ett större tryck på marken och kan orsaka både halka och markpackning. 

Om du vill läsa mer om problemen med jordpackning kan du göra det i vår blogg, så kan bönder undvika jordpackning. 

Ett lägre däcktryck innebär ett ökat rullmotstånd vilket i sin tur medför att bränsleförbrukningen under transport ökar. Genom att anpassa traktorns däck till rätt däcktryck för det arbete som utförs går det att spara upp till 15 procentbränsle.

Ett enkelt sätt att spara bränsle

Vi är vana vid att använda smart teknik inom lantbruket, det hjälper oss att minska insatsen och bränsleförbrukningen samtidigt som avkastningen ökas. Det finns även tekniska innovationer som kan hjälpa till på andra sätt. Valtra Unlimited kan fabriksmontera ett centralt system för däckpumpning på nya traktorer från N-, T- och Q-serien i Unlimited Studio. Det centrala däckpumpningssystemet justerar traktorns däcktryck enligt användarens önskemål. Systemet använder

ISOBUS och styrs enkelt via SmartTouch. Inställningarna kan också sparas, så att det smidigt går att växla mellan olika däcktryck, vid exempelvis plöjning eller transport. Förändringen görs via ett par klick. SmartTouch är som alltid enkelt och smidigt att använda.