share

Lönsamma investeringar för ett hållbart jordbruk

Vilka möjligheter finns för en smidig övergång till ett hållbart - och lönsamt jordbruk?

Alternativen är många, både när det gäller finansiering, bränsle och arbetsmetoder.

I juni anordnades AgriVenture 2023 på Jamk Institute of Bioeconomy i Saarijärvi, det lockade omkring 250 forskare, företagsledare, studenter och finansiärer från både Finland och andra nationer. Syftet var att knyta samman personer som är intresserade av digitaliseringen inom jordbruk och livsmedelsindustri, samt hållbar utveckling och nya affärsidéer. Under eventet deltog även flera finansiärer som kan erbjuda hundratals miljoner kronor till finansiering av företag inom bioekonomi- och teknikstart-up.

I samband med eventet organiserade Valtra sina hållbarhetsdagar och höll i diskussioner för att stötta en klimatneutral livsmedelsproduktion. 

Klimatförändringarna påverkar jordbruket

Lantbrukare får ofta orättvis kritik i klimat- och miljödebatten. Jord- och skogsbruk är två mycket viktiga sektorer för kolbindning och på Lantmännens framtidsgård i Bjertorp pågår ett stort projekt för att öka kolinlagringen och den biologiska mångfalden för att minska klimatpåverkan och förbättra jordhälsan.

Istället bör Jord- och skogsbruk, tillsammans med livsmedelsindustrin, ses som en möjlighet snarare än ett problem. Klimat- och miljöfrågor påverkar lantbrukare som försörjer sig direkt från naturen och har en god förståelse för vad som händer i omgivningen. Under Valtras hållbarhetsdagar förklarade exempelvis bonden Markus Eerola från södra Finland hur hans avancerade smarta jordbruksverktyg hjälpt honom att inse att konventionellt jordbruk, på grund av den lilla skiftestorleken, inte är lönsamt på hans gård men en analys visade att ekologisk odling skulle göra gården lönsam. 

Det är av största vikt att hitta rätt lösningar för att hjälpa lantbrukare och säkerställa lönsamheten samtidigt som de kan öka hållbarheten i det osäkra klimat som väntar i framtiden.

– Om klimatet värms upp på det sätt som förutspås kommer spannmålsskördarna i världen att minska mellan 11 och 28 procent. Därför har klimatförändringarna en stor påverkan på lantbruket, säger Louisa Parker-Smith, direktör, Global Sustainability, på AGCO.

– AGCO erbjuder redan många olika lösningar för att minska koldioxidutsläppen, både tekniska och finansiella. Vi vill snabbt och brett hjälpa lantbrukare att utveckla dessa tekniker och andra klimatsmarta sätt.

Mikko Lehikoinen, vice chef för marknadsföringen inom  Valtra EME, betonar att Valtra redan har gjort mycket för att minska miljöpåverkan både vid tillverkningen och användningen av traktorer, men att det finns mer att göra.

– Vi har redan vidtagit många olika åtgärder i vår fabrik och i vår övriga verksamhet, till exempel är all värmeenergi förnybar, allt avfall sorteras och återvinns, vi fyller nya traktorer med förnybar diesel och så vidare. Vi kommer att fokusera på miljöarbetet och i en allt högre grad även involvera våra partners så att lantbrukarna kan vara så hållbara som de vill, säger han.

Att jobba tillsammans

Tillverkare och leverantörer ska jobba tillsammans och inte bara producera traktorerna på ett hållbart sätt utan också göra de ekonomiskt tillgängliga för marknaden. 

Det handlar inte om en stor lösning, utan om många små, därför bör dessa frågor hanteras tillsammans och ur flera perspektiv. 

– Alla alternativa bränslen har sina för- och nackdelar. Biogas kan produceras på gården, men produktionsutrustningen är ganska dyr och bränsletanken kräver ett stort utrymme i traktorn. Vätgas är ett utmärkt bränsle, men infrastrukturen för distribution finns inte än. Biodiesel är ett bra alternativ, men tillgängligheten är begränsad och kommer att vara det framöver också. Elektriska batterier skulle kunna driva maskiner, men en traktor med höga hästkrafter skulle kräva mer än tio ton batterier och det skulle ta dagar att ladda upp batterierna på gården.

I framtiden kommer lantbrukarna att ha olika val, beroende på hur förhållandena på gården ser ut, hur de använder sin traktor och tillgången på olika bränslen, sammanfattar Jarno Ratia, Director Global Product Management – ​​Engines, på AGCO Power.

En nyckel till att upprätthålla lönsamheten och öka hållbarheten är att erbjuda lantbrukarna valet kring hur de bäst kan förbättra sin hållbarhet.

Det kan vara en enskild tillverkare som kan erbjuda olika kraftkällor, el för små traktorer, vätgas eller biogas för medelstora traktorer och förnybar diesel fr stora traktorer.

Etanol kan vara ett alternativ som fungerar bra regionalt, i exempelvis Brasilien. Ett bra exempel på detta är AGCO Powers nya motorserie Core som är optimerad för flera olika bränslen, samt lämpar sig för hybridanvändning.

Att omsätta bra idéer i praktiken

Deltagarna på Valtras hållbarhetsdagar var överens om att hållbar utveckling kommer att bli en vanlig praxis inom livsmedelsindustrin när det anses vara en lönsam affärsverksamhet. Nya idéer måste finansieras, företagen måste göra dem tillgängliga för kunderna och det ska vara lönsamt för lantbrukarna att använda dem. För många lantbrukare kommer vägen till ett mer hållbart lantbruk att gå via ny teknik och på Valtras hemsida kommer vi att skriva mer om prisvärd och skräddarsydd finansiering för att stötta omställningen till ett hållbart jordbruk.