share

Valtra Guide sparar både tid och pengar

Niklas Persson har kört Valtras traktorer i hela sitt liv. Trots det var mötet med T194 något alldeles extra och det fick honom att uppdatera fordonsparken med ytterligare en traktor från Valtra.

–  Jag värdesätter den nya GPS-styrningen enormt mycket. Den förenklar mitt jobb samtidigt som den sparar både tid och pengar, säger han.

2013 tog Niklas och hans hustru Maria över gården Karlsro utanför Hässleholm från hans föräldrar. I tre generationer har familjen brukat jorden och familjens liv kretsar kring gården som i dag består av 240 hektar odlingsmark och 270 mjölkkor.

– Vi odlar mestadels grovfoder och då är det oerhört viktigt att vi har bra traktorer. Vi använder dem till nästan allt vi gör, därför är det oerhört viktigt att de är driftsäkra, prisvärda och har den senaste teknologin, säger Niklas Persson.

– Dessutom ska de vara användarvänliga, gå tyst och erbjuda en bra arbetsmiljö.

Han har i dag tre traktorer, en 8550 och två T194. Den senaste traktorn, T194, köpte han eftersom han var så oerhört nöjd med den första traktorn och ville ha ytterligare en av samma modell.

 

– Faktum är att jag köpte en begagnad traktor, lackade om den så att den skulle ha samma vinröda färg som mina andra traktorer. Då hade jag två traktorer, en traktor med GPS och en begagnad traktor utan GPS och jag insåg snart att jag behöver två traktorer med GPS. Det tog bara ett år innan jag köpte en ny T194 med inbyggd GPS och jag är oerhört nöjd.

 

Sparar bränsle, pengar och tid

Han använder sig av Valtra Guide, som tar hjälp av GPS-satelliter för att styra traktorn. Den automatiska styrningen följer raka eller kurviga linjer exakt och minimerar antalet överlappningar. Det sparar så väl tid som bränsle och pengar.

– För oss lantbrukare är det oerhört viktigt att kunna ta hand om gräs eller majs under den korta tidsperiod som det inte är nederbörd, vi måste kunna säkerställa kvalitén på våra produkter. Det är förödande om 200 hektar gräs blir liggande i flera dagar. Det får vi lida för under hela året. Därför måste mina traktorer vara driftsäkra och se till att arbetet med skörden går både snabbt och effektivt.

Valtra har under många år utvecklat tekniska lösningar för att förenkla för användaren och de kan byggas in i samtliga traktorer i serierna N, T och S.

 – Funktionerna är väldigt enkla att använda, säger Niklas Persson.

– Min far, som närmar sig 70 år, använder gärna traktorn när han hjälper till på gården och när vi körde med ringvälten senast så ville döttrarna köra. Det är ett så enkelt system att det bara är att sätta sig bakom ratten och gasa, oavsett vilken generation du tillhör.

Unik precision

Valtra Guide har en uppdaterad kartvy, för att föraren snabbt ska nå alla inställningar för autostyrning, den arbetar med centimeternoggranhet och är oerhört effektiv, vilket gör att traktorn får en exakt styrning även i mörka, dimmiga eller dammiga förhållanden. Eftersom satellitvägledningen fastställer traktorns exakta position på fältet fungerar systemet med samma precision både dag som natt. Föraren behöver inte fokusera på styrningen utan kan koncentrera sig på redskapet och bearbeta större areal på ett mer effektivt sätt än tidigare.

– GPS-styrningen underlättar enormt mycket, det blir rakt och fint, det sparar både tid och pengar. Dessutom blir arbetet bättre utfört. Jag är oerhört nöjd med att jag nu investerat i två nya modeller från Valtra där den senaste teknologin är integrerad.

Ytterligare ett plus är att Niklas själv kunde skräddarsy sina traktorer efter de behov som finns på gården.

– Jag byggde in det jag ville ha när det gäller utrustningen, jag valde hjul och färg, säger Niklas Persson.

–  Färgen är viktig. I 20 år har mina traktorer varit vinröd metallic och jag tycker att det är roligt att kunna sätta min prägel på traktorn.

 

Niklas Persson

Lantbrukare

Ort: Hässleholm

Arbetsområde: Lantbruk med mjölkkor och foderodling.

Traktorer:

  • Valtra 8550 samt 2 st Valtra T194.