share

En stark och smidig partner för alla uppdrag

Peter Larsson behövde en smidig traktor som klarar av olika typer av sysslor. Återigen fastnade valet på en traktor från Valtra. 

– Jag behöver ha en trogen arbetsmaskin och tillgång till en riktigt bra service, därför väljer jag Valtra, säger han.

 

Grisbonden från Sproge på sydvästra Gotland köpte gården av sina föräldrar år 1994, sedan dess har lantbruket ställt om från mjölkkor till att vara en grisgård och i dag finns 260 suggor och kultingar på gården. I slutet av 2020 investerade Peter Larsson i ytterligare en traktor, en olivgrön G135 Versu. Det är en universaltraktor som är anpassad för jordbruksarbete, den har en avancerad redskapslyft och effektiv arbetshydraulik. Dessutom har den en hög kapacitet på hydraulpumpen som garanterar lättanvändbarhet, en fullfjädrad redskapsstyrning och den nya Powershift-transmissionen med sex hastigheter som ger föraren flera möjliga arbetshastigheter.

 

– Vi behövde en smidig lastartraktor som även kan dra växtskyddssprutor och eftersom vi var så nöjda med den T234 vi köpte tidigare så var Valtra ett givet val, förklarar Peter Larsson.

 

 

En universaltraktor att räkna med

Till gården hör 240 hektar odlingsmark, därför är det viktigt för Peter att han har en universaltraktor som är lika smidig att arbeta med på fältet som i stallet.

 

– Vi jobbar med foder, lyfter halm och fyller flis. Det är mycket gårdsjobb som ska göras, men traktorn behöver också kunna arbeta på fältet. Vi behöver en universaltraktor som ska kunna jobba 9000 timmar och fördelen med denna är att den är väldigt stark, trots att den är liten och smidig, säger han. 

 

– Vi använder oss ofta av autostyrningen och ISOBUS, men även Valtra Section Control är ett bra hjälpmedel. Precisionsstyrningen öppnar upp för ännu större skördar. 

 

Den nya G135 Versu uppfyller de kraven och ytterligare en fördel är att handhavandet är väldigt likt de tidigare traktorerna från Valtra, vilket var en av anledningarna till att den 16-årige sonen Kevin snabbt kände sig bekväm i traktorn. 

 

– Jag trivs med SmartTouch i armstödet, det har vi även i 234:an. Det är enkelt att använda och i och med att vi är flera personer som använder traktorerna är det också enkelt att skifta, säger Kevin Larsson som precis som sin lillebror Felix, 15, gärna hjälper till i arbetet på gården.

 

 

Peter, du har fyra traktorer från Valtra. Vilket är det främsta skälet till att du är en så trogen kund?

 

– Servicen har alltid varit bra, när jag behöver hjälp så får jag det hos Lantmännen Maskin i Visby. Jag behöver aldrig vänta utan servicen finns där när det behövs.

Peter Larsson

Lantbrukare

Ort: Sproge

Arbetsområde: Lantbruk med grisar och foderodling.

Traktorer:

  • Valtra G135 Versu, Valtra T234, Valtra T140, Valtra N92.