share

Här är fördelarna med en traktor med många hästkrafter

Det finns flera anledningar till att stora gårdar och jordbruksentreprenörer kan dra fördel av att använda en traktor med ett stort antal hästkrafter och det handlar om betydligt fler anledningar än att “få mer gjort på färre överfarter”. Alla traktorer med många hästkrafter erbjuder inte samma saker och det finns flera faktorer att ta hänsyn till när du köper en traktor i intervallet 200 till 300 hk. I den här bloggen beskriver vi några av de saker som du bör tänka på när du letar efter en traktor med ett större antal hästkrafter och hur du på bästa sätt kan använda den kraften för att öka både avkastning och vinst.

Mer än bara hästkrafter

När du har en traktor med ett större antal hästkrafter kan du arbeta med större redskap vid lägre varvtal, vilket gör att du sparar bränsle. Tidigare fick lantbrukare ofta rådet att tänka på tre viktiga saker när de köper en traktor, antal hästkrafter, vilken transmission och hjulbasen och det ligger fortfarande mycket i det. Att använda den större kraften från en traktor med högre hästkrafter kräver rätt växellåda för att säkerställa effektiviteten i arbetet och förhindra att traktorn slirar. Rätt avstånd för hjulbasen ger ett bättre grepp, samtidigt som den är smidig att manövrera. Det är en fin balansgång.

Skydda jorden för att öka avkastningen

En traktor med många hästkrafter är ofta tyngre och den extra vikten kan orsaka onödig jordpackning. Samtidigt behöver inte ett större antal hästkrafter betyda en mycket större och tyngre traktor, Valta-Q-serien har en arbetsvikt på bara 9,2 ton och en maxvikt på 16 ton. Vikten är jämnt fördelad mellan fram- (41%) och bakaxel (59%), vilket ger traktorn en bättre kontakt med marken och en förbättrad dragkraft. Q-serien har en hjulbas på 3050 mm vilket är perfekt för en traktor med högre hästkrafter eftersom det förbättrar greppet och minskar risken för att traktorn ska slira. Om traktorn slirar omkring kan det vara skadligt för jordhälsan, det förhindrar ytdränering vilket i slutändan minskar avkastningen.  

Ett sätt att minska jordpackningen från större traktorer är att använda rätt däcktryck, Valtra Unlimited erbjuder ett centralt däcktryckssystem (CTIS) som styrs från Q-seriens SmartTouch terminal. Systemet sänker traktorns däcktryck för att vidga den däcksyta som är i kontakt med marken. Det sprider vikten på ett effektivt sätt och minskar punktbelastningen, vilket minimerar jordpackningen.

På grund av storleken kan vissa traktorer med ett större antal hästkrafter ha en lite sämre manövrerbarhet, men med en svängradie på 6,75 meter klarar Q-serien alla svängmönster och minimerar också de svåra svängarna som kan packa jorden. Givetvis är Q-serien utrustad med SmartTurn som tar bort risken för att göra misstag i samband med svängarna. Auto U-Pilot och Valtra Guide automatiserar hela körupplevelsen ute i fält.  

En av de stora fördelarna med traktorer med högre hästkrafter är att de har en överlägsen dragkraft. Traktorer i intervallet 200 till 300 hk körs ofta med bogserade redskap och när man bearbetar besvärlig eller packad jord är kraften för att plöja på rätt djup eller bearbeta jorden effektivt avgörande. 

Q-Serien har ett vridmoment på upp till 1280 Nm och därmed tillräckligt med kraft för att fungera med alla redskap, samt säkerställa långsiktig markhälsa och undvika problem med dränering och luftning, vilket kan påverka skördevolymerna. Tack vare en 7,4 liters motor med Valtras ECCO Power princip uppnås det maximala vridmomentet vid låga varv, vilket spar bränsle och slitage på motorn.

Fler hästkrafter och större redskap

Traktorer med många hästkrafter har en annan fördel och det är deras förmåga att arbeta med större redskap. Det innebär att det går att arbeta med bredare redskap för att hantera arbetsuppgifterna under färre pass, det går också att arbeta samtidigt med redskap monterad både fram och bak, utan att kompromissa med bränsleeffektiviteteten. Traktorer med ett högre antal hästkrafter kommer också ofta med större hydraulisk kapacitet. Q-serien har separata oljesystem för hydraulik och transmission.  

Den lastkännande hydrauliken drivs av en 200 literspump och med 75 liter som kan exporteras. Det räcker för att traktorn ska kunna arbeta med mycket krävande redskap.  

Så drar du fördel av en traktor med högre antal hästkrafter

En traktor med ett högre antal hästkrafter är perfekt för stora gårdar och för maskinstationer som använder traktorn under många timmar. Den har kraft att arbeta effektivt och ekonomiskt med krävande redskap, utan att belasta motorn. Hydrauliken är kraftfull och lyhörd, vilket gör att traktorn kan använda med ett stort antal olika redskap.  

För att maximera avkastningen är det också viktigt att ta hand om jorden och då är det bäst at välja en kraftfull traktor med högt antal hästkrafter, samt låg vikt. Det minskar belastningen på marken.  

Rätt axelavstånd förbättrar greppet och minskar risken för slirning, vilket kan försämra jordstrukturen. Valtras Q-Serie uppfyller alla dessa krav på ett utmärkt sätt, den har en kraftfull motor på 7,4 liter, effektiv CVT-transmission, ekonomisk och kraftfull hydraulik och 3050 mm hjulbas.  

Boka en demo och prova Q-serien hemma på din egen gård via länken nedan.

Boka en demo av Valtra Q-serien på din egen gård

Det finns många fördelar med att använda en traktor med ett stort antal hästkrafter. Q-serien ger dig också andra fördelar, som bra bränsleeffektivitet och låg jordpackning. Boka din provkörning av en traktor från Valtra Q-serie redan i dag.
Boka en provkörning