share

S – som i smart, stark och kraftfull.

Smart, stark och kraftfull. Valtras S-serie hjälper dig att få ut det bästa av din investering.

En maxad produktion till en minimerad kostnad.

I västra Skåne, inte långt från Landskrona, ligger Svalövsgården. Det är Lantmännens försöksgård i södra Sverige och huvudsyftet är att bedriva växtförädling på de 1400 hektaren.

Till sin hjälp har driftsledare Carl-Fredrik Norling numera en Valtra S394, fjärde generationen.

– Vi fick traktorn inför vårbruket och har fått ett väldigt positivt intryck. Den har flera fördelar, säger Carl-Fredrik som arbetat på gården i mer än tio år och varit driftsledare sedan 2015.

Inbyggd smart teknik

S-serien har en väldigt stark och effektiv motor, den senaste tekniken från AGCO Power gör att den klarar Steg 5 avgaskrav. Den har också två sekventiella turbokompressorer för ett bättre vridmoment vid lägre varvtal och lägre avgastemperatur vilket förbättrar hållbarheten och minskar underhållsbehovet. Lägg där till att nya AGCO Power-motorn 84 AWF minskar bränsleförbrukningen med ytterligare fem procent.

– Man känner ju hela tiden att kraften finns där när jag behöver den, säger driftledaren.

– Men det som jag framförallt är imponerad av är den enkla hanteringen av GPS:en. Det handlar om ett par knapptryck för att hitta en rak linje och sedan sköter den sig själv. Det är väldigt positivt, man slipper krångel och spar tid.

I S 394 är Valtras smarta teknik inbyggd och de fungerar fläckfritt, Valtra Guide, ISOBUS; sektionskontroll, variabel hastighetskontroll och TaskDoc.

– Allt är väldigt lätthanterligt. Sedan är det positivt med den flexibla placeringen av knapparna till hydrauliken. Det går bra att flytta runt dem och är enkelt att återställa. Det är praktiskt att kunna organisera det som man vill ha det och när vi är flera som delar på en traktor.

Bra arbetsmiljö

Han är även imponerad av de stora fönsterytorna som ger bra sikt inifrån hytten och även av den goda förarkomforten. I S-serien har hytten fyrpunktsluftfjädring, Valtra Auto Comfort där sensorer skickar information till styrsystemet och ser till att hytten alltid är i rätt läge. Med AutoComfort kan föraren justera fjärdingen efter sina egna önskemål. Förarstolen är också ventilerad och klimatanläggning i förarhytten är standard.

– Förr kunde man känna ett skumpande i hytten, det finns inte längre. Även om arbetsdagarna i traktorn är långa sitter kroppen skönt i hytten under hela passet, säger driftsledare Carl-Fredrik Norling.

Till S-serien finns ytterligare ergonomiska tillval, ett exempel är Valtras TwinTrac, som med en enkel rörelse ger förarenen omvänd körposition, samtidigt som SmartTouch-armstödet roterar med förarsätet i 180 grader.

S-serien är designad för att vara smart, stark och kraftfull.

Fakta:

Valtra S 394

405 hk 298 kw 1600 nm

Hydralikeffekt l/min: 205

 

S-serien finns i modellerna: S 274, S 294, S 324, S 354, S 374, S 394