share

Q-serien en smart traktor för framtiden

En lantbrukare ställs i dag inför många utmaningar. Med ökade bränslepriser och stigande kostnader ökar också pressen att vara så effektiv som möjligt. Den pågående situationen kan påverka resultatet för både mindre och större lantbruk. För att behålla lönsamheten i en marknad som förändras snabbt krävs det en noggrann planering och att man vet vad man ska investera i.

Utmaningar för lantbrukare

I en nyligen genomförd undersökning av brittiska NFU Mutual lyftes maskinkostnaden fram som en av de största utmaningarna för lantbrukare, nästan en tredjedel av lantbrukarna (29%) svarade att de var mest oroade över de ökade kostnaderna. I samma studie konstaterades att bristen på arbetskraft är den tredje största utmaningen som lantbrukarna ställs inför. Samtidigt visar en studie från maj 2022 att nästan hälften (49%) av livsmedelsproducenterna medgav att de hade rationaliserat eller minskat sin produktion på grund av bristen på arbetskraft.

Den totala ägandekostnaden för din maskinpark

Den verkliga ägandekostnaden för en lantbrukare är betydligt större än den ursprungliga prislappen på traktorn. Kostnaden för maskinen, delar, bränsleförbrukning, support- och servicekostnader samt tillförlitlighet tillkommer. Det finns en mängd aspekter att ta hänsyn till när du köper eller byter ut en traktor och Q-serien svarar upp till dessa aspekter på flera fronter.

Q-serien en traktor med maximerad driftstid

Undersökningen från NFU visar hur viktig driftstiden är för en lantbrukare. Q-serien är designad och konstruerad i Finland och den har testats i extrema miljöer. Här är stark och pålitlig precisionsteknik sammanlänkad med avancerad telemetri och smart teknik. Allt detta för att minimera den tid som traktorn står stilla. Med Q-Serien och Valtra Connect kan fjärrdiagnostiken automatiskt identifiera potentiella problem och meddela dig och din servicepartner på samma gång. För att undvika oplanerade driftstopp kan ni tillsammans kan ni schemalägga förebyggande underhåll.

Minska bränsleförbrukningen för din traktor och öka effektiviteten

Det har skrivits spaltmeter om den nuvarande energikrisen och de stigande bränslekostnaderna och just bränsleförbrukningen är en svår fråga. Både kraftöverföringen och motorns styrka är två välkända faktorer som kan påverka bränsleförbrukningen och även beslutet att köpa en viss traktor. 

Med en cylindervolym på 7,4 liter och en AGCO Power motor har Q-serien den perfekta slagvolymen för 230-305 hästkrafter. Den beprövade CVT-växellådan använder också kraften som genereras från motorn på ett effektivt sätt, men många lantbrukare inser inte betydelsen av motoreffektiviteten. Traktorer tillbringar många timmar på tomgång medan de kopplar, lastar eller byter redskap och så vidare, och på en genomsnittlig gård kör traktorerna på tomgång i mer än 200 timmar varje år.  

Dagens lantbruk kräver många timmars arbete, ofta i skift och ännu längre arbetsdagar kan innebära ännu längre tomgångstider. Men med kombinationen av Q-serien och Valtra Connect kan lantbrukare se vad varje enskild traktor gör i realtid och historiskt. Genom att skapa en bild av när och hur bränslet används går det att identifiera var det går att effektivisera arbetet ytterligare och genom att minska antalet timmar av tomgångskörning spar inte bara bränsle utan också slitaget på traktorn. Med hjälp av Valtra Connect räknas varje timme i Q-seriens 600 timmars serviceintervall, vilket ökar effektiviteten och minskar den årliga bränsleförbrukningen.

Smart lantbruk - ökad effektivitet

I dag är smart jordbruk standard för de allra flesta och du har läst några av våra tidigare bloggar så vet du att Valtras smarta jordbruk är enkelt att använda, lättare än något annat som finns på marknaden. I Q-serien tar vi det till ytterligare en nivå. 

Vi vet att traktorerna från Q-serien kommer att tillbringa många långa dagar i fält, ofta med flera förare som jobbar i skift. Därför ska det vara enkelt att byta förare, hytten är ergonomiskt utformad, SmartTouch Terminalen kan anpassas med förarprofiler så att förarna enkelt kan byta mellan olika traktorer och alla uppgifter kan utföras i vilken traktor som helst. Tack vare TaskDoc är det enkelt att hantera uppgifterna och de dokumenteras automatiskt.  

Många lantbruksföretagare arbetar med redskap från olika tillverkare, de kan behöva arbeta med olika FMIS-system på olika gårdar och Q-serien är förberedd för Agirouter. Denna branschstandard gör att Q-serien kan arbeta med alla system, kompatibla med Agirouter och kommunicera trådlöst med alla partners som du väljer att dela information med, som lantbrukare, kunder, entreprenörer, återförsäljare, rådgivare och andra partners

Attrahera medarbetare med marknadens bästa traktor

Tekniken kan vara viktig för att en arbetsgivare ska kunna behålla sina anställda. Förarna uppskattar den komfort som Q-serien innebär, med AIRES-fjädring, luftfjädrad hytt samt innovativa värme och kylsystem i hytten. Numera förväntar sig förarna också en hög teknisk nivå, samt automatisering som underlättar arbetet och gör det mer effektivt. 

Med hjälp av vändtegshanteringen Auto U-pilot och SmartTurn blir körupplevelsen också helt automatisk. Genom att erbjuda de bästa maskinerna med den bästa tekniken, den bästa arbetsmiljön med de mest bekväma hytterna kan du locka de allra skickligaste medarbetarna till ditt företag.

Q-serien – en smart traktor för smarta lantbrukare

Dagens löpande maskinkostnader, stigande energipriser och ökade bränslekostnader är en utmaning för lantbrukare. I och med att det finns en brist på kvalificerad arbetskraft är det också viktigt att locka och även behålla de bästa medarbetarna. Q-serien har den smarta tekniken som krävs för att sänka kostnaderna, enkelt kunna identifiera var effektiviseringen kan genomföras och dessutom fungera trådlöst över olika FMIS och implementera olika inställningar. Valtra är ledande när det gäller smart teknik, vilket minskar stressen för föraren, förenklar deras arbete och underlättar förarbyten. Är du intresserad av hur Q-serien kan underlätta för dig och göra ditt arbete mer effektivt? Klicka på länken och hitta din lokala återförsäljare av Q-serien hos Lantmännen Maskin redan i dag.