share

Grattis Valtra do Brasil 60 år!

Under 60 år har Valtra varit en stor föregångare i Brasilien. 1960 grundade företaget landets första traktorfabrik och under 1960-talet utvecklades traktorn Fruteiro som var den första smala traktorn anpassad för kaffeplantage.

Under 1980-talet lanserade Valtra Brasiliens första traktor med turbo, Valmet 138-4 och under många år var det marknadens mest kraftfulla traktormodell. Under 1990-talet presenterade Valmet den första luftkonditionerade förarhytten och 2010 lanserades Brasiliens första traktor med steglös transmission.

Historien kring Valtra do Brasil startade 1959, då hade Valmet mindre än tio års erfarenhet av att producera traktorer i Finland men det uppstod ett behov av att snabbt grunda en fabrik i Brasilien. Då fanns det inget internet, ingen E-post och det tog lång tid att etablera kontakterna över världshaven, men Valmet hade ändå det kunnande och de resurser som krävdes för att starta en fabrik i Sydamerika.

Valtra – Brasiliens mest populära traktormärke
Från det att beslutet om fabriken togs dröjde det inte ens ett år innan produktionen var i gång och man började vidareutveckla de traktormodeller som producerats i Finland och anpassa dem för de lokala förhållandena i Brasilien. De traktorer som tillverkades i Brasilien exporterades till andra länder i Sydamerika och även till Afrika.

I 60 år har Valtra nu varit ett av de mest populära traktormärkena i Sydamerika. Numera är Valtra BH 194 HiTech den mest populära modellen och den används framförallt inom sockerindustrin, där Valtras ställning traditionellt är mycket stark.

Valtra do Brasil firade sin 60-årsdag med en stor fest på fabriken i Mogi des Cruzes, norr om Sao Paulo den 10 februari.

Stark inom sockerrörsindustrin

Förutom traktorer i storlekarna 69–375 hästkrafter har även Valtra ett annat brett produktsortiment i Brasilien. Där finns exempelvis skördetröskor, självgående växtskyddssprutor, såmaskiner och sockerrörströskor.

På stora lantbruk finns det även en stor efterfrågan av autostyrning och andra lösningar för precisionsodling och det finns givetvis med bland Valtras produkter.

Valtra har 252 återförsäljare och servicepunkter i Sydamerika, 166 av dem finns i Brasilien. Valtras återförsäljare säljer ofta även Challangers bandtraktorer.

För att fira 60-årsdagen 2020 anordnades en fest på fabriken i Mogi das Cruzes den 10 februari och i samband med det ett fyra dagar långt webbinarium som följdes av totalt 50 000 personer.