share

Min Valtra T234 är min bästa vän

Mattias Oderstål behöver en traktor som kan hjälpa honom med alla typer av arbete som han har på gården. En trogen arbetskamrat som smidigt växlar mellan allt från att ploga snö till att utföra allehanda sysslor inom lantbruket. 
– Jag har hittat min bästa polare i min Valtra T234, den klarar alla typer av uppdrag utan att krångla, förklarar han.

Utanför Vilhelmina, i de i södra delarna av Lappland, har Mattias Oderstål och hans hustru Ida startat sin verksamhet. 2019 köpte de Malgomajgården, en lantbruksskola som uppfördes 1939 och ligger på höjden intill den vackra sjön Malgomaj i Västerbotten, och där bedriver de numera sitt lantbruk, ett gårdsmejeri, en lanthandel och hyr ut semesterbostäder vid sidan av Mattias verksamhet inom entreprenad.  

Den kombinationen av verksamheter ställer stora krav på gårdens traktor.
 
– Jag köpte en Valtra demotraktor från Lantmännen Maskin, en T234, snowedition med hyvelblad och vinterdäck för att få en bra komfort i hytten när jag arbetar med snöröjningen, berättar Mattias. 

– Men den fungerar precis lika bra till alla andra sysslor på gården, även om den kostar en slant är den värd varenda krona. Dagtid står den aldrig stilla.

 

3000 timmars arbete på två år

Traktorn har blivit hans bästa vän året om. Numera har han ett dussin olika tillbehör till sin Valtra och med en enda traktor sköter han allt arbete på gården, väghållningen inom närområdet och även de uppdrag han hjälper sina grannar med. 

– I går var jag ute i 15 timmar, det snöade ymnigt och snövallarna upp mot fjället var upp mot 170 centimeter höga. Då behöver jag en maskin som jag kan lita på. De senaste två åren har jag kört 3000 timmar med min Valtra och en stor del av den tiden lägger jag på väghållning. Det kan vara 800 timmar snöröjning per säsong, vi har en lång vinter här uppe, säger han.

Min T234 är outstanding

Gården består av 100 hektar mark, där finns 28 mjölkkor, ett 20-tal kalvar, sex Highland Cattle, närmare 15 grisar samt både får och höns. Vårbruket startar i början av juni och sedan är det fokus på lantbruket till dess att vintern återvänder i oktober.  

– Min T234 är outstanding, den klarar av alla olika typer av arbete, allt från snöröjning till att plöja, harva, ploga, flisa och köra höbalar. Det är enkelt att byta redskap, från harv till frontlastare, press eller stenplock. Den är väldigt smidig, trots att den är så stor, förklarar Mattias Oderstål. 

– Jag arbetar här på gården, med entreprenad och samarbetar med likvärdiga lantbruk i grannskapet. Det betyder att jag är ute i många långa timmar och då är komforten givetvis viktig, men med min T234 har jag hittat en trogen arbetskamrat som inte bara underlättar arbetet utan också gör det till ett nöje.

Vad är viktigt för dig i ditt val av traktor?

– Servicen är viktig, men också att det är en traktor som klarar av många olika sysslor. Dessutom värdesätter jag komforten i hytten och att det är enkelt att skifta från ett redskap till ett annat.

 

Mattias Oderstål

Gård: Arbetar med entreprenad och lantbruk.
Bor: Utanför Vilhelmina i Lappland 
Traktor:

  • Valtra T234.