share

TRAKTORERNA FRÅN VALTRA ÄR ÖVERLÄGSNA

När Leif Mohlin skulle köpa en ny traktor var det en självklarhet för honom att välja Valtra. 
Ännu en gång. 
Snart har han två traktorer från den femte generationen hemma på gården i Bräcke. 
– Jag har testat andra varumärken, men traktorerna från Valtra är överlägsna. Byggda för det svenska klimatet och klarar uppgifterna året om, säger han.

Leif Mohlin startade sitt lantbruk i Bräcke mellan Östersund och Sundsvall år 1986. Då arbetade han med nötkreatur, därefter arbetade han som grisbonde ett par år och sedan 2007 har han nu åter nötkreatur. På gården finns närmare 100 dikor och ytterligare ett 70-tal tjurar och kalvar.  

Samtidigt har han entreprenadverksamhet och sköter snöröjningen under vinterhalvåret. Till det använder han den nya T195, den första av den femte generationens traktorer som levererades i Sverige.

– Jag har kört ett hundratal timmar med den och jag är så nöjd, säger han. 
– Jag kände att jag ville gå upp en modell för att kunna hålla farten i snöröjningen och dessutom är den väldigt snygg. Den sticker ut och jag tycker att det är viktigt.

 

Minskad bränsleförbrukning

Modellen har TwinTrac, vilket gör att det går att snurra stolen och sitta framåtvänd även om traktorn backar.

– Jag har en stor snöslunga och tar upp vägarna till skogsbolagen. Jag har full kontroll på snöslungan hela tiden, behöver aldrig köra i djup snö och den nya stolen “Evolution” är grym. Jag kan köra i timmar. 
Leif byter alltid traktor vart sjätte, sjunde år eftersom han vill ha en traktor som är driftsäker och fungerar utan stopp. Under åren har han testat flera olika tillverkare, men återkommit till Valtra där han har hittat sin trogna arbetskompis.

– Tittar jag på bränsleförbrukningen är min Valtra överlägsen, medan traktorer från andra märken kan dra 15-26 liter i timmen är min Valtra från den femte generationen nere på 12,5 liter per timme och det gör en stor skillnad med dagens dieselpriser, säger han.

För alla årstider 

Han har i dag tre traktorer från Valtra i sin maskinpark, under hösten byter han sin vinröda T193 metallic till en jubileumstraktor Redition, den traktor som bara finns i 70 exemplar i hela världen.

– Dessutom är de uppdateringar som skett till den femte generationen fantastiska, belysningen är bättre, det är en högre frigångshöjd, Valtra Connect är väldigt enkel att hantera och jag har olika profiler för olika maskiner, det kan inte bli smidigare, säger Leif Mohlin.

–  En Valtra är en maskin för alla årstider, den är byggd för nordiska klimat och det är precis vad jag behöver. Varje dag året om.

 

Leif Mohlin

Gård: Dikor 
Bor: Bräcke, nära Östersund och Sundsvall. 
Traktor:

  • Valtra T195 
  •  Valtra N234 
  • Valtra T193 som under hösten 2021 byts till en T215 jubileumstraktor